Ceintuurbaan 15, 8022 AW, Zwolle
+31(0)38-2031007

Plokko: Evolutie = Revolutie

Regelmatig als ik met mensen praat over Plokko krijg ik de vraag: waarom kies je voor 3d printen. Waarom niet voor spuitgieten? Dat is toch veel goedkoper per product?
Ja, spuitgieten is veel goedkoper. Je koopt een matrijs, die matrijs stop je in een spuitgietmachine, en daarna kan die machine elke uur vele honderden onderdelen maken.

Maar spuitgieten is zo inflexibel. Met een matrijs leg je je vast aan de keten van een oude industrie standaard. De goedkoopste stalen matrijs begint bij zo’n 12.000 euro. En eenmaal gemaakt, kan je de matrijs niet meer wijzigen. Wil je een stap verder? Dan zal je een nieuwe matrijs moeten maken.

Met 3d printers is dit totaal anders. Als wij vandaag een nieuwe Plokko bedenken, kunnen we deze vandaag al printen. Morgen zouden we zelfs met de productie ervan kunnen beginnen. Op die manier kunnen wij elke paar maanden, of zelfs elke paar weken, een compleet nieuwe collectie Plokko’s introduceren.

Plokko is speciaal ontwikkeld om makkelijk geprint te kunnen worden op ‘huis-tuin-en-keuken’- 3d printers. Ja, van die printers zoals de Prusa MK2, Wanhao i3 of de Flashforge Finder. Goedkope printers, maar wel van goede kwaliteit. Door de keuze voor deze simpele printers, kunnen we heel makkelijk schalen. Zonder veel geld te hoeven investeren. Dit deed Google ook, toen ze net begonnen waren. Ze kochten heel veel simpele consumentencomputers. En richten daar hun serverpark mee in. Daardoor konden ze snel groeien.

Onze 3d printfarm kunnen we net als Google makkelijk opschalen. We hebben er nu nog maar zeven. Maar na de succesvolle afronding van onze crowdfunding campagne hopen we er nog 20 bij te kopen. Stijgt de productie, dan kunnen kopen we er nog meer bij. Daarna willen we doorgroeien naar 50 printers per farm. Elke farm wordt straks aangestuurd door één medewerker. Mijn ambitie is dat we medio 2020 ongeveer 8 farms in beheer zullen hebben.

Al twee jaar evolueert Plokko. Door te kiezen voor heel veel 3d printers in een 3d printfarm, kunnen wij een evolutionair product maken. Een product dat niet elke paar jaar verbetert, maar dat elke maand, zelfs elke week en soms elke dag weer net iets beter wordt. En dat is revolutionair.

Draag jij bij aan deze revolutie? Steun dan onze crowdfunding campagne.
https://lovetofund.com/projecten/plokko.

Leave a comment